Grupul tinta

Potenţialii beneficiari ai proiectului/ grupul ţintă

 Grupuri ţintă

  • Persoanele vârstnice marginalizate – vârstnicii vor beneficia de o formă  umană de asistenţă,  şi prin implicarea activă în propriul lor proces de îngrijire şi asistenţă nu se vor confrunta cu sentimentul inutilităţii, atât de frecvent întâlnit la această categorie de vârstă. Faptul că vor fi membrii unei colectivităţi şi sunt implicaţi în activităţi cotidiene scade riscul de dependenţă şi previne astfel marginalizarea şi excluderea socială.
  • Persoane vârstnice bolnave – persoanele vârstnice în stare de sănătate precară care nu sunt capabile să se îngrijească singure, care au părăsit spitalul fără a se recupera în totalitate vor beneficia de servicii medicale de specialitate, care îi vor îngriji în procesul de vindecare. Un al avantaj în îngrijirea persoanelor vârstnice bolnave o constituie Policlinica Caritas, unde rezidenţii vor putea beneficia de consultaţii gratuite de specialitate: interne, cardiologie, neurologie,consultaţii de psihologie, ecografie şi tratamente stomatologice. Farmacia Caritas va putea completa medicaţia specifica pentru persoanele vârstnice
  • Persoane vârstnice cu venituri mici – Se va ridica nivelul de trai al vârstnicilor care beneficiază de acest tip de servicii, având în vedere că prin îngrijirea acestora în centrul rezidenţial nu se vor izbi de problemele financiare pe care le cauzează procurarea hranei, medicamentelor sau a întreţinerii. Rezidenţilor li se va distribui lunar bani de buzunar din partea Asociaţiei Caritas. Lunar un grup de 4-6 asistaţi, sub supravegherea personalului instituţiei, vor ajunge în marile centre comerciale specifice localităţii, pentru a-şi putea cumpăra acele lucruri personale pe care familia nu le poate achiziţiona din lipsă de timp.
  • Familiile care au în îngrijire persoane vârstnice fiind degrevaţi de problemele legate de îngrijire îşi vor putea păstra locurile de muncă sau chiar se vor putea angaja în câmpul muncii. Ca membrii activi, producători ai societăţii vor apela mai puţin sau nu vor apela deloc la prestaţiile sociale asigurate de stat celor cu situaţie materială precară.

Menţionăm faptul că în urma implementării proiectului la selectarea persoanelor vârstnice care urmează să fie primite în îngrijirea Centrului Rezidenţial nu se va face nici un fel de discriminare pe criterii de rasă, gen, religie, naţionalitate, sex. În consecinţă grupul ţintă vizat de proiect este întreaga generaţie bătrână din municipiul Oradea şi din regiune.

 

Beneficiari indirecţi:

  • Persoanele care vor fi angajate în implementarea proiectului. Vor fi salariaţi în domeniul tehnic (ingineri, muncitori calificaţi şi necalificaţi etc.), personal necesar pentru construirea noului centru rezidenţial pentru persoane vârstnice. Membri echipei implicate în proiect vor acumula experienţă în ceea ce priveşte implementarea a astfel de proiecte.
  • Persoanele care vor fi angajate în cadrul centrului rezidenţial nou înfiinţat. La finalizarea modernizării obiectivului, vor fi integrate în muncă persoane din domeniul serviciilor sociale, precum şi personal auxiliar, necesar pentru funcţionarea centrului.
  •   Comunitatea locală, prin diminuarea marginalizării sociale a persoanelor vârstnice prin întărirea coeziunii locale din municipiul Oradea.
  •   Autoritatea Publică Locală datorită creşterii în mare măsură a numărului de persoane vârstnice îngrijite de organizaţii private, autoritatea publică locală va fi degrevat de o parte din problemele pe care le ridică acest proces demografic şi social.
  • Statul, datorită creşterii în mare măsură a numărului de persoane vârstnice – cauzată de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei – statul va fi degrevat de o parte din problemele pe care le ridică acest proces demografic şi social.