Obiective

  • obiectivul general al prezentului proiect este: Întărirea coeziunii sociale din municipiul Oradea, dezvoltând infrastructura serviciilor sociale prin înfiinţarea unui centru rezidenţial pentru persoane vârstnice.

În vederea atingerii obiectivului general al proiectul au fost desemnate 4 obiective specifice a căror realizare va rezulta atingerea obiectivelor specifice ale proiectului.

  1. Creşterea capacităţii instituţionale de deservire a generaţiilor vârstnice prin creşterea numărului persoanelor în vârstă îngrijite în centre rezidenţiale. Prin creşterea numărului persoanelor îngrijite în centre rezidenţiale va creşte nivelul de deschidere a societăţii spre formele instituţionalizata a îngrijirii persoanelor vârstnice şi deasemenea va creşte nivelul de receptivitate a persoanelor vârstnice aflate în dificultate pentru a se adresa acestor instituţii.
  2. Facilitarea integrării sociale a persoanelor vârstnice aflate în dificultate. O problemă generală a persoanelor în vârstă este aceea că prin avansarea în vârstă apare sentimentul de inutilitate, asociată de sentimentul de respingere socială. Acestea aduc de la sine sentimentul de tristeţe, deprimare singurătate, în acelaşi timp nevoia de a fi înconjurat de oameni devine din ce în ce mai accentuată.
  3. Îmbunătăţirea stării materiale şi psihice a întregii familii prin degrevarea de sarcina îngrijirii a membrilor de familie în vârstă.  În consecinţă în cazul tratării problematicii generaţiilor în vârstă trebuie luate în considerare şi problemele pe care îngrijirea acestora le cauzează familiilor trebuie implementate programe care să soluţioneze atât problemele ivite cu generaţiile bătrâne precum şi problemele pe care îngrijirea acestora le cauzează familiilor.
  4. Asigurarea de îngrijire medicală persoanelor în vârstă cu stare de sănătate precară. Datorită deficienţelor sistemului sanitar din România spitalizarea persoanelor bolnave ia sfârşit înainte de recuperarea completă a acestora şi în foarte multe cazuri aceste persoane părăsesc spitalul fără a fii în stare să se îngrijească singure. Această problemă se manifestă foarte intens mai ales în rândul generaţiilor în vârstă care părăsind spitalul nu sunt încă capabile de a avea grijă de ei însăşi şi necesită îngrijire medicală de o durată mai lungă. Persoanele vârstnice singure nu sunt capabile de a se îngriji singuri în aceste cazuri şi necesită îngrijire medicală de specialitate. Luând în considerare aceste probleme, acest scop specific al proiectului vizează ajutorarea acestor persoane primindu-i în îngrijirea centrului rezidenţial până în momentul recuperării acestora.

Atât obiectivul general cât şi obiectivele specifice ale prezentului proiect se încadrează în obiectivul strategic al POR care vizează sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, durabile şi echilibrate teritorial, a tuturor regiunilor României, potrivit nevoilor şi resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltării durabile a polilor urbani de creştere, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a infrastructurii de bază, pentru a face din regiunile României, în special cele mai slab dezvoltate, locuri atractive pentru investiţii.